TERET ADUNK

a sulik sztárjainak

Módszerek a könnyebb tanulásért

Van, aki könnyebben tanul, és van, akinek nehezebben fog az agya, és többször kell elolvasnia egy-egy anyagot ahhoz, hogy megjegyezze. Szerencsére vannak szokások, amikkel lehet arra edzeni az agyat, hogy gyorsabban tanuljon és többre emlékezzen. A kiegyensúlyozott étrend, a mentális kihívást jelentő tevékenységek és az elegendő alvás csak néhány azok közül a szokások közül, amik segíthetnek

Bizonyos tevékenységeket kifejezetten arra terveztek, hogy segítsenek gyorsabban gondolkodni és jobban tanulni. Ilyenek a keresztrejtvények, a memóriajátékok, a sakk vagy a Rubik-kocka is. Ha ezeket a játékokat, tevékenységeket beépítjük a mindennapokba, már azzal fejlődhetnek tanulási készségeink.

De van még néhány dolog, amit megtehetünk, hogy gyorsabban forogjon az agyunk.

Mozogjunk rendszeresen

A rendszeres mozgás nem csak a testünk izmait mozgatja át, de az agyunkra is jótékonyan hat. A fizikai aktivitás kihívást jelent az agy számára, arra kényszeríti, hogy tanuljon, gondolkodjon, dolgozzon és összpontosítson. Edzés közben gyakran előfordulhat, hogy gyorsan fel kell idéznünk a mozdulatokat a memóriánkból. Érdemes az edzésbe új és összetett mozdulatsorokat bevezetni, az ilyen kihívások segíthetnek az agyat csúcsformában tartani.

Próbáljunk ki valami újat

Ha agyunkat új tevékenységekkel stimuláljuk, az is segíthet abban, hogy könnyebben tanuljunk. Az olyan tevékenységek, mint a hangszeres játék, egy új nyelv tanulása vagy a tánctanulás, mind arra késztetik az agyat, hogy új módon gondolkodjon. Érdemes újra és újra olyan dolgokat csinálni, amiket előtte nem. Így az agy mindig éles marad.

Fedezzük fel saját tanulási stílusunk

Mindenki másképp dolgozza fel az információkat. Vannak, akik úgy tanulnak könnyen, ha látnak egy feladatot, mások akkor, ha hallják, és vannak olyanok is, akiknek akkor sikerül jól megtanulniuk valamit, ha maguk csinálják. Mindenkinek ismernie kell a saját tanulási stílusát, és aszerint tanulni. Néha érdemes tanulási módszereket keverni az információk megerősítésére.

Aludjunk eleget

Az egészséges agynak sok alvásra van szüksége. A minőségi alvás fokozza az agyműködést, a memóriát. A legtöbb felnőttnek hét-kilenc órát kell aludnia éjszakánként, a gyerekeknek még többet. Egy kipihent agy sokkal jobban működik. 

Koncentráljunk egy feladatra

Vannak, akik ide-oda csaponganak, egyszerre több mindenre figyelnek, egyszerre több mindennel foglalkoznak. Így azonban nehezebb koncentrálni. Az agy sokkal jobban működik, ha egyszerre egy dologra összpontosít. Amikor leülünk tanulni, a legjobb, amit tehetünk, ha eltávolítjuk a zavaró tényezőket. Állítsunk be egy időtartamot, amikor csak az adott feladatra koncentrálunk. Aztán tartsunk egy kis szünetet e másik feladat előtt.

Meditáljunk

A meditáció a mentális egészség hatékony eszköze, segítségével az agy hatékonyabban fogadja be és dolgozza fel az információt. Emellett növeli a dopamin szintet, ami szabályozza a memóriát. Persze vannak, akik nem szeretnek egy helyben ülni, nekik érdemes kipróbálni az aktív meditációt, például a jógát, a tai chit.

Egyes ételek is segítenek

Vannak tápláló és ízletes ételek, amik segítenek megőrizni az agy egészségét. Ilyen étel például a lazac, a bogyók, a tökmagok vagy a brokkoli.

Tanuljunk akkor, mikor az agyunk a legaktívabb

Mindenkinek megvan a maga napszaki preferenciája, vagyis az az időszaka amikor bizonyos tevékenységeket szeret csinálni. Ezeket nevezzük kronotípusnak. Pacsirta az, aki korán kel, és délelőtt a leghatékonyabb, éjszakai bagoly pedig az, aki éjjel tanul vagy dolgozik hatékonyan. Ha tudjuk, agyunk mikor a legaktívabb, érdemes abban az időszakban tanulni.

Az biztos, hogy egy kis odafigyeléssel megkönnyíthetjük magunknak a tanulási folyamatot. Megfelelő alvással, megfelelő ételek fogyasztásával vagy a mindennapi sporttal. És persze az sem árt, ha van otthon néhány szuper okos eszközünk, mint amilyen egy rajzpad, vagy egy laptop, amit üzletközpontunk nyereményjátékában ebben a hónapban te is megnyerhetsz!

Látogass el hozzánk, tájékozódj a játékszabályról és adj magadnak esélyt!