hello tavasz

Varrj fodros szélű táskát Anyák napjára!

Kellékek:

 • 70 cm x 100 cm szövött anyagra, melyet az alábbi ábra szerint kell kiszabni. FIGYELEM: a táska maga az ábrán félbe van hajtva, tehát 2x 46 cm lesz, a pántok és a fodor az ábrán nem hajtott széllel szerepel.
 • Olló
 • Cérna
 • Jelölő kréta, de ha nincs, akkor szappan is megteszi vagy egy grafitceruza
 • Gombostű
 • Varrógép
 • Mérőszalag

 Elkészítés:

 1. Szabd ki az anyagodból a fenti ábrán megadott méretre a táskát, a füleket és a fodrot- a varrásszélek bele vannak számolva, erre nem kell külön figyelmet fordítanod, de természetesen kedvedre módosíthatod megadott méreteket.
 2. A fodorhoz szükséges anyagot kettéhajtjuk, úgy, hogy az anyag színe nézzen kifele, majd végigvasaljuk és a széleket gombostűzzük. A varrógép öltéshosszát maximumra állítva az anyagot hosszából levarrjuk 2 párhuzamos öltéssorral:0.5 majd 1 cm-re az anyag szélétől. Nem erősítjük a varratot sem a varrás elején, sem a végén-sőt, hosszabb cérnafarkot hagyunk.
 3. Az két alsó szálat megfogjuk és azon óvatosan húzni kezdjük az anyagot, azaz ráncoljuk. Addig csináljuk azt, amíg a kívánt méretet el nem érjük- esetünkben 35 cm. Ezt időnként ellenőrízzük a mérőszalagunk segítségével.
 4. Ha megfelelő lett a fodor hossza, akkor a két rövidebb szélét 0,5 cm-sen visszafele hajtjuk, gombostűzzük és az anyag széléhez közel levarrjuk- ezt persze meg lehet a ráncolás előtt is csinálni. Ezzel lezárjuk a fodrot, hogy ne bomoljon meg a szövet.
 5. A ráncoló varrást most fixáljuk egy sor sűrűbb cikkcakk öltéssel, vagy egyenes öltéssel, de ha van lockolód, akkor azzal.
 6. Most vegyük elő magát a táskát, és a keskenyebbik oldalait hajtsuk vissza a fonák oldala irányába kétszer 2 cm szélesen. Vasaljuk és gombostűzzük, majd varrjuk le egyenes öltéssel nem egészen 2 cm-re a táska szájától mérve. Elején végén erősítsük a varratot- ügyeljünk arra, hogy itt már a normál öltéshosszt használjuk.
 7. Most pedig beillesztjük a fodrot. Ezt úgy csináljuk, hogy a táskát kettéhajtjuk, de most a két színe oldala befele, azaz egymásra néz. Egyik oldalra beillesztjük a fodrot mégpedig úgy, hogy maga a fodros rész befele nézzen. A fodor vége és a táska hajtott széle között legyen 3,5 cm távolság. Gombostűzzük össze a rétegeket, majd egy sűrűbb cikkcakk öltéssel vagy szegőgéppel tisztázzuk el.
 8. Hasonló módon tisztázzuk el a táska másik oldalát is.
 9. Most következik a táska fülének az elkészítése: 1,5 cm-re levasaljuk a fül hosszabb szélét, majd ugyanezt megcsináljuk a szemközti széllel. Ezután pedig kettéhajtjuk az anyagot úgy, hogy az előbb levasalt rész befele nézzen. 1 mm szélesen levarrjuk, elején és végén erősítünk és a rövidebb végeket pedig cikkcakk öltéssel vagy szegőgéppel tisztázzuk.
 10. Lemérünk a táska oldalvarrásaitól körülbelül 7-7 cm-t és a pántok végeit a táska belső oldalához odagombostűzzük, majd levarrjuk először egy téglalap alakban, majd bele varrunk egy X-et.
 • Végezetül pedig kifordítjuk a táskát és a táska két sarkát levarrjuk 3.5 cm-re a csücskétől, merőlegesen az oldalvarrásokra.

Remélem tetszett nektek ez a kis projekt és meghozta a varráshoz a kedveteket, mert ne feledjétek: #avarrásszexi

Hriczkó Orsolyáról

Orsi budapesti blogger és hobbivarró, aki kezdetben csak az álmai kabátját akarta megvarrni, a többi pedig már történelem. Egy 10 évvel ezelőtti mini varrótanfolyam elvégzése óta nagyon hosszú utat járt be és kabátok garmadától, szoknyákon át az overálokig már szinte mindent megvarrt, de a gyerek ruhák és egyéb kiegészítők sem állnak távol tőle. Célja, hogy bebizonyítsa, a varrás nem egy bonyolult és őrült precizitást kívánó tevékenység, hanem pont az ellenkezője. Mottója #avarrásszexi és csak bele kell vágni, utána már a varrógép teszi a dolgát.