hello ötletek

Így készítsd fel otthonod az ünnepekre

Ha otthonunkat szeretnénk felkészíteni az ünnepi időszakra, természetesen mindannyiunknak megvan a maga rutinja: dekorációk és égők kihelyezése, karácsonyfa beszerzése, sütemények kipróbálása, mézeskalácshegyek megsütése, és talán ide tartozik még a bútorok átrendezése is, hogy el tudjuk szállásolni a vendégeket.

De mint minden évben, a november és a december olyan hihetetlenül gyorsan eltelik. Éppen ezért a legjobb, ha átgondoljuk, mit tehetünk – lehetőleg időben – annak érdekében, hogy az ünnepekre tényleg minden karácsonyi pompában tündököljön az otthonunkban, és nekünk már ne kelljen mást tenni, csak pihenni.

 1. Időben kell elkezdeni a készülődést
  Annak érdekében, hogy az utolsó pillanatban ne érjen bennünket váratlanul semmi, érdemes időben elkezdeni a készülődést. Nem árt ütemtervet készíteni, de legalább nagy vonalakban összeírni a tennivalók listáját és az ajándéklistát, és azokhoz igazodni. Érdemes a nagytakarítást időben megcsinálni és rendbe tenni a vendégszobát is, mielőtt elkezdjük a dekorálást.

Vannak olyan ételek, sütemények, amik előre elkészíthetők. Ezeket sem árt előre megcsinálni, így a háromnapos ünnep alatt nem kell azon stresszelni, mit együnk. És persze semminek nincs jobban ünnepi hangulata, mint egy nagy tepsi mézeskalácsnak. Mennyei ízek, mennyei illatok – mézeskalács nélkül elképzelhetetlen az ünnep.

 1. Rendrakás, lomtalanítás
  Ha vannak olyan tárgyak, amiket az elmúlt évben vagy még régebb óta nem használtunk, azokat ki kell dobni, el kell adni vagy az ünnepi szezon jegyében el kell adományozni őket. A zsúfoltság megszüntetése nagyon hasznos lehet – különösen az ünnepek előtt –, mert segít hatékonyabban összpontosítani a takarításra és a szervezésre. Ráadásul a díszítés is könnyebb lesz, ha kevesebb dolog lesz az útban.
 2. Nagytakarítás
  Miután kipakoltuk a felesleges dolgokat, és szellősebbé, átláthatóbbá tettük a lakást, jöhet a nagytakarítás, még a díszítés előtt. Ilyenkor a vendégszobát is felfrissíthetjük, a fogasokról is leszedhetjük az őszről ott maradt átmeneti kabátokat, hogy legyen hely a télikabátok és cipők számára. 
 1. Jöhet a díszítés
  Az ünnepek az üdvözlendő változások időszaka. A tökéletes időszak arra, hogy feldobjuk a lakást. Legtöbbször már az is elég, ha kicserélünk néhány egyszerű dekorációs elemet, hogy új hangulatot teremtsünk.

A gyertyákon és az ünnepi fényfüzéreken kívül az ágytakarókat, asztalterítőket, párnákat is kicserélhetjük. Lehetnek pirosak, zöldek, ezek hozzák legjobban az ünnep hangulatát. A bútorokat sem szögelték oda, így ha ahhoz van kedvünk, néhány bútor is új helyre kerülhet – például, hogy elférjen a karácsonyfa.

Tehetünk mindenhova masnit, égősorokat, gyertyákat, fenyőágakat, koszorúkat, így biztosan karácsonyi hangulatba kerülünk, mire eljön a szenteste.

 1. Elő az ünnepi étkészlettel!
  Az ünnepi hangulatot egyértelműen fokozhatja az is, ha az étkezéseknek megadjuk a módját. Nem csak magán az ünnepen, hanem már előtte is. Éppen ezért előkerülhetnek a szebb tányérok, a karácsonyi szalvéták, a szép asztalterítő, esetleg gyertya az asztal közepére. Nem is hinnénk, milyen szép és nyugodt pillanatokat okozhat egy-egy meghitt étkezés. Segítheti a ráhangolódást is.
 2. Nem maradhat el a zene!
  Nincsen karácsony Csendes éj, vagy Mennyből az angyal nélkül… Amikor otthon vagyunk, kapcsoljunk be zenét, és hallgassunk karácsonyi dalokat. Számtalan klasszikus és új dal is van, amit hallgathatunk, és ami segít felidézni az ünnepi hangulatot.
  Ha szeretnénk az életünkbe egy kis extra csilingelést, kössünk néhány csengőt a bejárati ajtóra, és hallgasuk a vidám hangot minden alkalommal, amikor az ajtó kinyílik.

Karácsonykor néha a rohanás mindent elsöpör, és nehéz ráhangolódni az ünnepre. Pedig a nyüzsgő élet mellett fontos megtalálni a karácsony megünneplésének módját. Érdemes kicsit lassítani, és néhány percet szánni az otthonunk kicsinosítására, az ünnepi előkészületekre, hogy szép legyen a téli szezon.