hello egészség

10 ok a vízfogyasztásra

Gyakran hallani, hogy a vízfogyasztás elengedhetetlen. Elengedhetetlen az életben maradáshoz, de ahhoz is, hogy egészségesek legyünk.

Tudtad például, hogy az emberi test tömegének több, mint fele víz, és számos fontos funkcióban vesz részt?

Többek között:

Szabályozza a test hőmérsékletét
A hidratált állapot elengedhetetlen ahhoz, hogy testünk megfelelő hőmérsékletét fenntartsuk. A test vizet veszít, vagyis izzad, ha a környezet forró, vagy ha fizikai aktivitást végzünk. Az izzadság tartja hűvösen a testet, de a testhőmérséklet emelkedik, ha a víz nincsen pótolva. Ennek oka az, hogy a szervezet dehidratált állapotában elveszíti az elektrolitokat és a plazmát. A kiszáradás elkerülése érdekében mindenképpen ajánlott a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás.

Védi a szöveteket, ízületeket
A vízfogyasztás segíti az ízületek, a gerincvelő és a szövetek kenését és a fájdalmakat is csillapítja. A dehidratáció is okozhat ugyanis ízületi panaszokat, mivel a csigolyák között is folyadék található. Megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával kiküszöbölhető a dehidratáció és a fájdalom. Ez segít fizikailag aktívnak maradni és csökkenti az ízületi gyulladás okozta kellemetlenséget.

Segít a nyáltermelésben, az emésztésben
A víz a nyál fő alkotóeleme. A nyál kis mennyiségű elektrolitot, nyálkát és enzimeket tartalmaz. Ez elengedhetetlen a szilárd ételek lebontásához és a száj egészségének megőrzéséhez.
Az emésztésben is van szerepe. Az, aki étkezés előtt, közben és utána vizet iszik, segít abban, hogy teste könnyebben lebonthassa az elfogyasztott ételeket. Így jóval hatékonyabb az emésztés, több értékes tápanyaghoz jut a szervezet.

Segít a salakanyagok ürítésében
A test vizet használ az izzadáshoz, a vizeléshez és a székletürítéshez. Az izzadás szabályozza a testhőmérsékletet, a testnek pedig vízre van szüksége az izzadságtól elvesztett folyadék pótlásához. Ezen kívül szüksége van elegendő vízre az egészséges széklethez és a székrekedés elkerüléséhez. A vese is fontos szerepet játszik abban, hogy a salakanyag távozzon a szervezetből. A megfelelő vízbevitel elősegíti a vesék hatékonyabb működését és megelőzi a vesekövek kialakulását.

Segíti a fizikai teljesítményt
A testmozgás során különösen fontos megfelelő mennyiségű vizet fogyasztani. A hidratálás hatással van az erőre és az állóképességre is. Ha kellő víz nélkül mozogsz, csökkenhet a vérnyomásod, elszédülhetsz, idő előtt elfáradhatsz és a testhőmérsékleted is veszélyesen megemelkedhet. A rendkívüli kiszáradás rohamokat is okozhat. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával mindez elkerülhető, és optimális teljesítményt eredményez.

Segíti a tápanyagok felszívódását
Amellett, hogy segíti az étel lebontását, a víz segít feloldani a vitaminokat, ásványi anyagokat és más tápanyagokat az ételből. Ezeket aztán a test többi részéhez szállítja felhasználásra.

Javítja a vér oxigénforgalmát
A víz hasznos tápanyagokat és oxigént szállít az egész testébe. A mindennapi elégséges vízfogyasztás javítja a keringést és pozitív hatással van az általános egészségi állapotra.

Segít a fogyásban
Szervezetünk nagy része áll vízből. Sok nő, ha fogyni akar, nem iszik, hogy ne növelje a súlyát, ám ezzel minden szempontból rosszat tesznek maguknak. Fogyókúra és testmozgás közben több vizet inni csak segíthet a plusz kilók leadásában. A víz nem csak az étvágyat nyomja el, amitől kevesebbet eszünk, de segíti a méreganyagok és a zsír távozását is. A víz fogyasztása nagyban elősegíti a fogyást, és az életminőséget is javítja.

Segít leküzdeni a betegségeket
Elégséges mennyiségű víz fogyasztása segít számos betegség megelőzésében, mint a székrekedés, vesekő, húgyúti fertőzés, magas vérnyomás. Hiszen például ha nem jut elég folyadék a szervezetbe, a vér besűrűsödik, ez pedig magas vérnyomáshoz vezet.
A víz segít felszívódni a fontos vitaminoknak, ásványi anyagoknak és tápanyagoknak, ami növeli az egészség megőrzésének esélyét.

Segíti a kognitív funkciókat, javítja a hangulatot, elűzi a depressziót
Mint láthattuk, a megfelelő hidratálás kulcsfontosságú szervezetünknek. A kognitív funkciókra is hatással van, hiszen a nem elegendő mennyiségű víz fogyasztása negatívan befolyásolhatja fókuszunkat, éberségünket és rövid távú memóriánkat. A nem elegendő mennyiségű víz befolyásolhatja a hangulatunkat is. A kiszáradás fáradtságot és zavartságot, valamint szorongást okozhat. A dehidratáció negatívan befolyásolja az agyi működésünket, emellett rossz hatással van a kedélyállapotra is, a víz hiánya akár depresszióhoz is vezethet.

És hogy mennyit ajánlott inni?
Az optimális egészség érdekében fontos, hogy figyeljünk a mindennapi vízfogyasztásunkra. A legtöbb ember csak akkor iszik, amikor már szomjas, pedig sokkal jobb egész nap kortyolgatni. Legyen nálunk víz séta közben, ha vásárolgatni megyünk az üzletközpontba, ha sportolunk, de iszogassunk otthon is folyamatosan. Így könnyedén meg lehet az ajánlott mennyiség – óránként 2 dl.