hello család

Családi útmutató – így kertészkedj a gyerekkel

A kertészkedés remek szabadidős tevékenység, megnyugtatja a lelket, megmozgatja a testet, hasznos, ráadásul jó módja annak, hogy a lakásból a szabadba csaljuk a gyerekeket, és együtt töltsön időt kint a család. Közös élményeket, nagy beszélgetéseket kínál a friss levegőn, miközben a gyerekek sok mindent megtanulnak és sok mindenben fejlődnek.

Kézügyesség, felelősségtudat, odafigyelés, színek, illatok, alakzatok megismerése, szaglás, tapintás fejlődése, motorikus mozgás finomodása mind jellemző azokra a gyerekekre, akik több időt töltenek a kertben. Az elvetett apró mag gondozása felelősségtudatra nevel, a zöldség érése, a virágok nyílása pedig még sikerélményt is okoz.

Mikortól érdemes kivinni magunkkal a gyerekeket?

Már egészen kicsi kortól bevonhatók a gyerekek a kerti munkába. A kisebbek túrhatják a földet, a nagyobbak az ültetésben, öntözésben is segíthetnek, majd a szüretben is mindegyik gyermek részt vehet. Ekkor megtapasztalhatják azt is, micsoda élmény a magunk által nevelt zöldségbe beleharapni.

Ha a gyerekekkel együtt szeretnénk kertészkedni, érdemes kijelölni egy területet, ahol a kicsik garázdálkodhatnak. Attól függően, hogy mit szeretnénk ültetni, válasszunk napos, vagy félárnyékos területet, aminek a kitisztításába már a gyerekeket is bevonhatjuk. Segíthetnek kiszedegetni a gazokat, ágakat, köveket. Válasszunk nekik saját növényeket, amit elültethetnek. Érdemes olyan igénytelen növényt keresni, ami nagy eséllyel kikel. Lehet ültetni virágot is, azok fejlődése is igazán érdekes, az eredmény pedig színes és látványos.

Az ásást, kapálást a felnőtt végzi, de a magok vagy palánták helyének kijelölésében már a gyerekek is bevonhatók. Közben át lehet beszélni, mi kell a magok növekedéséhez, hogyan lesz a növény, majd azon a virág, termés. A kertben élő rovarok, megfigyelése is érdekes lehet a gyerekek számára.

Mire érdemes odafigyelni?

Lényeges, hogy a gyerekek játéknak fogják fel a kerti munkát és ne kötelezettségként. A kapirgálás, földben turkálás, locsolás, az ezzel járó sarazás nem árt, legfeljebb a ruhának, a gyerekek viszont ezekből is mind tanulnak valamit. Jó, ha a kicsiknek van saját kis szerszámjuk, ami az ő méretük, és amivel bátran áshatnak, öntözhetnek.

A célszerszámok mellett a kényelmes ruházatra és a fej védelmére is érdemes odafigyelni. Üzletközpontunkban számtalan kényelmes és praktikus kertbe is tökéletesen illő ruha megtalálható, és lehet válogatni a fejet védő kalapok, sapkák közül is. Akinek érzékeny a szeme, napszemüveget is kereshet.

A napvédelemre a kertben is vigyázni kell, a drogériában beszerezhetőek a megfelelő faktorú naptejek, és a szúnyogirtók is.

Mit tehet az, akinek nincs saját kertje?

Nos, a kertészkedés öröméről azoknak sem kell lemondani, akik nem családi házban laknak. A gyerekek boldogságához elég egy kis balkonkert is. Néhány cserépbe elültetett virág vagy paradicsompalánta is pontosan ugyanazt az örömet okozza a kicsiknek, mint a kertben elültetett sárgarépa vagy hagyma. A gyerekek a balkonkertészkedés közben is ugyanúgy élvezhetik az ültetés örömét, figyelhetik a növények növekedését és a felelősség is épp úgy az övék, hiszen a kis növényt a balkonon is öntözni és gondozni kell.

A kertészkedés izgalmas, testnek és léleknek tényleg élvezetes kikapcsolódás, amiben kicsik és nagyok egyformán megtalálhatják az örömüket. Idén próbáld ki a gyerekekkel te is!