hello ajándékkavalkád

A tökéletes élmény a flow

 

Mindannyian szeretnénk igazán boldogok lenni, és eljutni egy olyan állapotba, amikor tökéletesen békésnek és elégedettnek érezzük magunkat. Amikor minden figyelmünket egy olyan tevékenységre vagy feladatra fordítjuk, amit nagyon szeretünk, amiben örömünket leljük, amikor ebben tökéletesen elmerülünk, miközben feltöltődünk energiával. Ez az állapot, ez az energikus teljességérzet a flow.

A fogalmat Csíkszentmihályi Mihályhoz kötjük, aki szerint a jelenség egy olyan koncentrált élmény, amikor az ember csak egyetlen dologra figyel, és abban teljesen elmerül.

Veled előfordult már, hogy teljesen belefeledkeztél egy feladatba? Hogy figyelmen kívül hagytad a külvilágot, csak a saját fejlődésedre összpontosítottál, és arra, hogy mi történik itt és most? Zenéltél vagy sportoltál, s aztán hirtelen rájöttél, hogy az idő teljesen elszaladt?

Ha ezek közül a kérdések közül bármelyikre igennel válaszoltál, akkor valószínűleg már te is megtapasztaltad a flowt, így már te is tudod, hogy ez az élet egyik rendkívül élvezetes állapota, ami segít kreatívabbak, produktívabbak és boldogabbak lenni. 

A flow lelkiállapotot többféleképpen is elérheted, hiszen ahány ember annyiféle kiváltó ok és tevékenység létezhet, amiket szívesen végez. Ami fontos, az az, hogy a következő feltételek lehetőség szerint teljesüljenek, ezek ugyanis segítenek a teljes flow elérésében:

Intenzív koncentráció – Ilyenkor osztatlan figyelemmel összpontosítasz egy bizonyos feladatra és nem veszel részt másokkal folytatott tevékenységben. 
A cél egyértelműsége – A célnak, amin dolgozol, egyértelműnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy az adott feladatot világosan körül kell határolnod, hogy csakis arra a dologra koncentrálhass az adott pillanatban. Ilyenkor nem kell sem a múlton sem a jövőn, a következő lépésen töprengeni. Csakis a jelen számít.
Azonnali visszajelzés – A világos célok elárulják, hogy mit csinálj; az azonnali visszajelzések pedig azt mondják meg, hogyan csináld jobban. Az azonnali visszacsatolás a tudatosságot és a figyelmet is összehangolja.
A kihívás és a készségek aránya – A túl nagy kihívást jelentő feladatok miatt túlterheltnek, felkészületlennek érezheted magad, a túl egyszerű feladat viszont unalmat kelthet. A flowhoz egy célnak félúton kell lennie e két véglet között.

Lehet flow élményünk a sport közben. A futás, a kilométerek megtétele kimondottan jó példa, de vannak akiknek az extrémebb sportok, a száguldás okoznak élvezetet: a síelés, a snowboardozás, a szörfözés, az ejtőernyős ugrás, a hegyi kerékpározás, az MMA, a sziklamászás, a paintball mind azt az intenzitást nyújthatja, amit keresel.

Vannak olyanok is, akiknek éppen ellenkezőleg, a lassulás, a teljes csend ad flow élményt, ők a meditációban, a jógában, az elvonulásokban és más lélekkutató tevékenységekben találhatják meg a tiszta élvezetet.

A flow állapot elérése kapcsolódhat olyan tevékenységekhez is, mint a kertészkedés, a túrázás, a kirándulás vagy a hangszeren való játék. Ilyenkor a cselekvés során olyan élmények érhetnek, amik igazi boldogságérzettel töltenek fel. Gondolj csak bele, egy túrázás vagy kirándulás során mennyiféle élmény érhet.

Mindannyian éltünk már át hihetetlenül boldog pillanatokat, amikor igazi, mérhetetlen örömöt, kicsattanó energiát éreztünk. Ezt az élményt keressük, ezekért a pillanatokért dolgozunk. Ilyen azonban nem adódik csak úgy – talán ezért is hajszoljuk.

A flow élményét nem találjuk meg a közösségi média böngészése közben, sem a mindennapi rohanásban, de megtalálhatjuk egy út során, egy kirándulás alatt, vagy ha alkotunk valamit.

Üzletközpontunkban a héten Feldobox Aktív pihenés élménycsomagot sorsolunk ki. Játssz velünk a szokásos módon, legyen tiéd az élménycsomag és tapasztald meg az igazi flow élményt te is!