hello 2022

Egészséges szokások 2022-re

Mint minden mással, az egészségünkkel is foglalkozni kell – nem csak bizonyos időszakokban, hanem egész évben. Mikor célokat tűzünk ki magunk elé ilyenkor az év elején, az egészségünkkel kapcsolatban is hozhatunk döntéseket, és tűzhetünk ki célokat.

Mik lehetnek ezek?

Például megfogadhatjuk, hogy naponta kétszer 2 percig mindenképpen mosunk fogat
Azt hihetnénk, ez olyan nyilvánvaló, hogy nem is kell megfogadni, de sajnos nem így van. Az első egészséges szokás, amit érdemes bevezetni az életünkbe a napi kétszeri fogmosás 2 percig. Nem is olyan könnyű, mint gondolnánk, mert a 2 perces fogmosás meglehetősen hosszú. Könnyíthet, ha megkeressük kedvenc dalunkat, és fogmosás közben végig hallgatjuk. Ez segít abban, hogy könnyebben betartsuk a kiszabott időt – reggel is és este is.

Legalább napi 30 perc aktivitás
Nem 30 perces sprint- és akadályfutásra gondolunk, hanem egyszerűen egy gyors sétára a környéken, akár az ebédszünetben. El sem hinnénk, hogy egy ilyen apró szokásmódosítás milyen hatással lehet általános egészségünkre.

Kezdjük a napot vízzel
Fontos szokás! Mielőtt megisszuk a reggeli első kávét, előbb igyunk egy kis vizet. Ez segít beindítani a motorokat, és kevésbé savas környezetet teremt a belekben. 
A víz nagyon jótékony hatással van a szervezetre, a fogakra, a bőrre, a hajra, a körmökre… és ezt a listát még hosszan lehetne folytatni. Tehát 2022-ben vegyük be a napi rutinba a reggeli vízfogyasztást – nem bánjuk meg.

Süttessük magunk többet a nappal
A napfény, a friss levegő és a D-vitamin kombinációja nagyon jótékony hatással vannak mentális és fizikai egészségére. A D-vitaminnak három fő előnye van: javítja bizonyos betegségekkel szembeni ellenállást, jó a depresszió ellen, és javítja a csontok és a fogak általános egészségét. Akár a szabadban tett sétákból, akár étrend-kiegészítőkből szerezzük be a D-vitamint, ez egy egészséges cél, amit 2022-ben is érdemes beiktatni a mindennapokba.

Lefekvés előtt 30 perccel tegyük le az okoseszközöket
Ez egy olyan szokás, amit sokunknak minél hamarabb fel kell vennie. Az agy ugyanis nehezen tud lenyugodni lefekvés előtt, ha elektronikus eszközt használunk közvetlenül az alvás előtt. Ezért feltétlenül kapcsoljuk ki őket időben. Olvassunk inkább.

Számoljuk a lépéseinket
2022-ben az egyik legjobb dolog, amit az egészségünkért tehetünk, ha számoljuk a lépéseinket. Erre tökéletesen megfelel egy okosóra, vagy a telefonunkon egy applikáció. A lépéscél megadása ugyanis az egyik egyszerű módja annak, hogy növeljük a napi mozgásmennyiségünket. Kezdhetjük alacsonyabb lépéscéllal, és havonta egyszer növelhetjük valamennyivel a napi célt. Akiben él a versenyszellem, kihívásokhoz is csatlakozhat. A lényeg a napi mozgás!

Tervezzük meg a heti étkezést
Ez is viszonylag magától értetődő, de nagyon sokat segíthet egy egészségesebb és rendszeresebb étkezés kialakításában. Ha egy tervező segítségével megtervezzük a heti étkezési lehetőségeket  plusz összerakunk egy bevásárlólistát, akkor kiegyensúlyozott hetet hozhatunk létre. Ráadásul nem kell a „Mit főzzek ma” kérdést sem minden nap körbejárni.