hello 2022

A tudatos vásárlás előnyei

A vásárlás az életünk szerves része. Van, akinek nyűg, másoknak kikapcsolódás, ám mindenféleképpen szükségszerű elfoglaltság. Vannak, akik a meglátni és megvásárolni elvet vallják és hirtelen ötletből vásárolnak, ám sokan vannak, és egyre többen, akik igyekeznek tudatosan élni és ezzel párhuzamosan tudatosan vásárolni.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, milyen egy tudatos fogyasztó, most azt szeretnénk bemutatni, mik a tudatos vásárlás előnyei.

A tudatos vásárlás arról szól, hogy a vásárlás során döntéseket hozunk, méghozzá olyan döntéseket, amik átgondoltak, szervezettek és amiknek van értelme. Ettől függetlenül ez a fajta vásárlás lehet élvezet, és okozhat örömöt – csupán tudatosabb, mint a hasraütésszerű, random alkalom.

A tudatos vásárló nem fél kérdezni, és a kérdések alapján elköteleződni. Fontos számára a minőség, a fenntarthatóság, és mindenképpen törekszik arra, hogy elkerülje a túlfogyasztást. A tudatos vásárló nem sokat, hanem jól vásárol. Ha kell, nemet mondd a silány termékekre, és minőségi termékekbe fektet.

Tudatos vásárlás során többféle döntést hozunk – pénzügyi és érzelmi döntést is.
Vásárlunk, mert eldöntjük, hogy szükségünk van az adott termékre, pénzügyi döntés pedig azért áll mögötte, mert mérlegeljük, megengedhetjük-e magunknak az adott termék megvételét. Ha ezen felül még örömöt is okoz a vásárlás közben vagy utána, az csak hab a tortán, ám a tudatos vásárlás célja többnyire nem az, hogy örömöt szerezzünk magunknak a vásárlással, sokkal inkább a praktikum.

Tudatosan vásárlásnál nem random választunk. 
Ha tudatosan vásárlunk, eldöntjük, hogy vásárolni megyünk, és célirányosan azt vesszük meg, amire szükségünk van. Még akkor is, ha nincs is kedvünk vásárolgatni, ráhangoljuk magunkat. Van egy tervünk esetleg stratégiánk. Ilyenkor nincs véletlenszerűség, nincs sodródás egyik polctól a másikig. Az kerül a kosárba, amire igazán szükségünk van – mondjuk egy lista alapján.

Ha tudatosan vásárolunk, a hangulatunkat nem javítja jelentősen a vásárlás.
Ilyenkor semmiképpen nem azért megyünk a boltba, hogy jobb kedvünk legyen. Ha ez mégis megtörténik, az csak plusz előny. Tény, hogy a tudatos vásárlók általában jól érzik magukat a bőrükben és az életükben, és nincs szükségük a vásárlásra, mint hangulatfokozóra. Nem attól várják az érzelmi feltöltődést.

Ha tudatosan vásárolunk, akkor pontosan tudjuk, mire költünk. 
A kulcs ugyanis a felkészülés. Listát készítünk, az alapján, hogy mire van szükségünk. Tudatos vásárlóként aztán ez alapján a lista alapján haladunk és papíron követjük nyomon vásárlás közben, mit vettünk már meg. Így a költség nem okoz számukra meglepetést, és csak azt vesszük meg, amire tényleg szükségünk van. Természetesen a papír alapú bevásárlólista nem feltétel, de hasznos dolog tud lenni a vásárlás során.

Mindezeken túl még számos előnye van a tudatosságnak. Nem fogunk bele túl fáradtan, túlterhelten, figyelmetlenül, unalomból, vagy azért, mert rossz a kedvünk, és biztosan nem fogjuk magunk a boltból kifelé bűnösnek érezni, mert felelőtlenül túl sokat költöttünk.

Vásárolni jó dolog, és az újdonság utáni vágy az emberi természet része. Természetesen nem tilos üzletközpontba járni, sőt! Tudatosan vásárolni mindössze annyit jelent, hogy célirányosabb, okosabb módon vásárolunk.